Bezienswaardigheden

Op de hoek van de Koebrugstraat en de Kloosterstraat staat een bijzonder gebouw. Het Boudelomonument werd in 1985 gebouwd waar de kloostermuur destijds stond. Een samenstelling van diverse vondsten van de opgravingen. Het idee en ontwerp kwam van de leider van de opgravingen uit jaren 70 en 80: Alfons De Belie.
Een symbolische evokatie van de oude abdij van Boudelo in de ondergrond van het Waasland.
Het is een hulde aan de mensen die al gravend en spittend deze geschiedenis hebben gelezen, met een schop, een truweel, een borstel en een penseel. Het Boudelomonument is de 'verstening' van de geestdrift waarmee monniken abdij hebben gebouwd.

 

 

In 1870 werd er in de Pannenhuisstraat 7 een klooster gebouwd in neogotische stijl.  Het werd tot 2008 nog bewoond door twee zusters van de orde van de Zusters van Zeven Weeën.  Naast dit mooi gebouw kwam in 1903 een iets moderner schoolgebouw. Volgens sommigen een storing voor het fraaie uitzicht. Op de foto staat het neogotisch gedeelte van het klooster van de zusters voor de Eerste Wereldoorlog.

Beeweg O.L.Vrouw van 7-weeen: deze beeweg dateert van 1872, na de afwerking van de grote kapel in de Pannenhuisstraat. De beeweg telt zeven kapellen en vertrekt bij de kerk. Bekijk de Beeweg-kalender mei 2012...

 

Het Franstalige weekblad Le Vif L'Express, besteedt in zijn weekendbijlage aandacht aan de 10 mooiste adresjes om een smakelijke zomer te beleven. Klein-Sinaai is daarbij het mooiste picknickplaatsje van Oost-Vlaanderen. Le Vif is de tegenhanger van Knack en telt zo'n 470.000 lezers. Een zeer mooie waardering dus die we hier krijgen...

In de 12de eeuw vestigde Boudewijn van Boekel zich op Klein-Sinaaise gronden, en richtte de abdij van Boudelo op.

Het woonhuis van deze boerderij is opgetrokken in 1660 met het puin van de in 1578 door de Geuzen vernielde abdij van Boudelo. Gesticht in 1197 door Boudewijn van Boekel, bloeide deze Cisterciënzerabdij hier tot 1578. Vlakbij deze hoeve bevindt zich het Boudelomonument opgericht in 1985 met materiaal afkomstig van opgravingen van de gelijknamige abdij. Deze hoeve is een privé-eigendom. Lees meer bij geschiedenis

Sedert kort legde Toerisme Oost-Vlaanderen een nieuwe picknickplaats aan in Klein-Sinaai, meer bepaald tussen knooppunt 97 en 99, aan de Moervaartoever ter hoogte van de Boudelostraat.
Toerisme Oost-Vlaanderen investeerde de voorbije maanden in de verhoging van de kwaliteit van haar recreatieve fietsnetwerken. Onder de 36 plekjes die werden ingericht, waarvan 13 in het Waasland, behoort dus Stekene met pleisterplaats Klein-Sinaai.
Info : 03/790 03 73 tijdens de diensturen.

Station Klein-SinaaiHet Station van Klein Sinaai is een voormalig spoorwegstation langs lijn 77 (Zelzate - Sint-Gillis-Waas) in de gemeente Stekene.
Spoorlijn 77 was een voormalige Belgische spoorlijn van Sint-Gillis-Waas naar Zelzate. In Sint-Gillis-Waas sloot de lijn aan op spoorlijn 54 Mechelen - Terneuzen, in Moerbeke op de voormalige spoorlijn 77A naar Lokeren en in Zelzate op spoorlijn 55 Gent - Terneuzen en de voormalige spoorlijn 55A Zelzate - Eeklo. Het nog bestaande gedeelte van lijn 77 tussen Y Rostijne en Moerbeke is thans hernummerd naar lijn 77A.

 

Uit het puin van de abdij wordt in 1660 de Boudelohoeve opgetrokken, die nu nog steeds als landbouwbedrijf wordt uitgebaat, gelegen in de Koebrugstraat.

 

 

Neogotische kerk die in 1853 werd gebouwd ter vervanging van de in 1636 door de monniken van Boudelo opgetrokken kapel waar nu de Lesten Stuyver is, op de hoek van de Heimeersstraat, Koebrugstraat en 'Kapellestraat'. Ontwerp van J. De Somme-Servais. Neogotische altaren en rococo predikstoel. Merkwaardige classicistische kerkmeesterbank. De monniken van Boudelo bouwden hier in 1636, 120 jaar na de vernieling van hun abdij, een eerste kerkje. Dit werd echter tijdens de Franse revolutie verkocht en in 1822 gesloopt. Men besloot een nieuwe kerk te bouwen op een totaal andere plek, in het huidige dorpscentrum.

Een van de unieke zaken in Klein-Sinaai is de fietsersgrot. Daarmee is het een centrum van fietszegening. Wij zijn de enige gemeente in België die dergelijke grot bezit. Het merkwaardige aan die grot is wel dat er naast de beeltenisgrot ook een kast, een soort uitstalraam, is waarin koerstruien van bekende renners hangen.

 

 

 

Het Kasteel Ter Eiken staat aan de Kasteelstraat in Klein-Sinaai, een gehucht van Stekene. Het landhuis werd in 1893 opgetrokken in neo-traditionele bak- en zandsteenstijl. Opvallend is de vierkante hoektoren. In het ruime park met vijver bevinden zich enkele bakstenen dienstgebouwen. Het kasteeltje is niet beschermd. Baksteenbouw op zware natuurstenen sokkel. Grote verscheidenheid in de vensters met natuurstenen onder- of bovendorpels of tussenstaven. Speling in de verschillende bouwmassa's:een vierkante hoektoren onder schilddak. Portiek. In het ruime park met vijver bevinden zich links de vroegere dienstgebouwen (woning van de koetsier en hovenier). Baksteenarchitectuur van één bouwl. onder zadeldak (leien), oversneden door twee haakse trav. Natuurstenen plint en muurbanden. Segmentbogige inrijpoorten. Het is een privé-eigendom.

 

 

Het stiltegebied is gemeentegrensoverschrijdend op het grondgebied van Stekene en Sint-Niklaas en heeft een oppervlakte van ca. 6 km².
De Stekense Vaart is een waterloop die zijn oorsprong kent in het begin van de 14de eeuw toen Robrecht van Bethune, Graaf van Vlaanderen, het kanaal van Hulst naar Gent liet graven. De stroom speelde vanaf het eind van de 19de eeuw een belangrijke rol bij het transport van de stenen en tichels die werden vervaardigd in de steen- en tichelbakkerij verbonden aan het Steengelaag. Intussen (2004) werd op de dijk langs de Vaart, tussen het pompstation en de Frans Coppensbrug, een Stiltepad aangelegd.

© 2019 Tony De Wilde. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.