Kris Kras te voet door Stekene: Boudeloroute 12.6 km

Bekijk deze route

Kaart te verkrijgen in café De Oude Route (Klein-Sinaai)

We vertrekken aan de kerk van Klein-Sinaai. Met onze rug naar de kerk wandelen we naar links de Kasteelstraat in. We wandelen langs de Beeweg OLV van de Zeven Weeën die dateert van 1872. De beeweg telt zeven kapellen en vertrekt bij de kerk. Albert de Cock bouwde tot 1872 een gotische kapel op de hoek van spoorroute en Koebrugstraat. Bij zijn dood ontbraken enkel nog deur en venster. Aimé Verberckmoes liet de kapel volledig afbreken en met het materiaal een totaal nieuwe oprichten naast zijn woning in de Pannenhuisstraat. Dit is de huidige kapel 'Nood zoekt Troost'. Deze kapel is de laatste van de beeweg en het opschrift boven de deur verwijst nog naar het oude Boudeloklooster.
Waar de Kasteelstraat een bocht maakt, gaan we rechts de Abelendreef in.

We blijven deze volgen. De kasseiweg wordt een onverharde weg. We stappen een bosrijk gebied binnen, namelijk 'De Baggaert' dat eveneens een waterwinningsgebied is.

Aan de slagboom in de brede dreef gaan we rechtdoor tot de eerste dreef en slaan rechtsaf. Ga rechtdoor tot de zandwegel terug asfalt wordt en ga rechts in de Arendstraat. Op het einde terug rechts. Via de Hinnestraat komt u terug in het bos en daar gaat u voorbij het huis direct links. Volg deze weg tot wanneer u aan een geheimzinnig kruis komt. (zie info) We steken de Kapellestraat over en gaan de Zwarte Heistraat in tot de kruising met de Bergstraat-Wildernis. 
Links in de Bergstraat is de Ruiterhoeve waar u kort kunt verpozen.
Onze route is echter rechts in de niet-verharde Vennegrijzenstraat en direkt daarna de Poliaenstraat in.

Aan het eind volgen we rechts Polken, dan links in de Wittingstraat tot aan den Heirweg. Dit is de verbindingsweg Stekene-Moerbeke. We steken over en gaan de Lunterbergstraat in tot aan de Stekense Vaart.

Op de verharde fietsdijk gaan we rechts richting de Koebrug. Steek de drukke baan over en volg de vaart. Rechts ziet u de Boudelohoeve. De Stekense Vaart mondt uit in de Moervaart. U maakt hier een scherpe bocht en enkele honderden meters verderop is er een bocht die vroeger de Draaihoek werd genoemd. In deze omgeving werden rechts de recente opgravingen rondom de Boudelo-abdij uitgevoerd. Aan het picknickbankje slaan we rechtsaf en gaan via de Boudelostraat door de Boudelowijk tot aan de Brugse Heirweg.

De abdij van Boudelo lag tussen de Koebrugstraat, Kloosterstraat en B.Van Boclastraat. De historische toegang tot de Boudelowijk werd 'Bareel' genoemd. Vanaf de 12de eeuw tot 1578 stond daar het Boudeloklooster en kerk. De laatste puinen werden in 1911 afgebroken.

Vanuit de Boudelostraat naar de Brugse Heirweg, wandelen even naar links, en steken de Heirweg over. We wandelen rechts de Merlanstraat in.

Aan het eind van de straat komen we weer aan de oude spoorwegroute en gaan rechts tot het Station. Daar linksaf en 200 meter verder is het eindpunt waar u iets kunt drinken in Café de Oude Route.

© 2019 Tony De Wilde. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.