Wielerkerk Geschiedenis

Hoe alles begon...
De grot van Klein-Sinaai is een Vlaamse tak van het Franse Notre-Dame des cyclistes in La Bastide d’Armagnac in de Landes  en welbekend bij alle wielerliefhebbers. Pastoor Massie moedigde ons aan zijn stichting in wielerminnend Vlaanderen bekend te maken. Geen slaafse navolging, wel trouw aan de geest van de stichter. Met Sportcomité Het Vliegend Wiel uit Klein-Sinaai werden plannen gemaakt om een grot te bouwen naast de kerk. Via zuster Avila, kwamen we op het spoor van een grot in het klooster van Pamel.  Met kennis van zaken bouwden vrijwilligers uit Klein-Sinaai de grot terug op, links achter de kerk. Op het feest van de parochie, op 8 december 1996, werd het beeld door René De Vilder gerestaureerd, gewijd en in de grot geplaatst. Naast de grot een muur waarop een kunstwerk van de fietsenmakers van De Witte Hoeve is aangebracht. Guy en Marc ontwierpen in één geheel een heren-, dames- en kinderfiets. De betekenis zal niemand ontgaan.

Op de foto vlnr EH Pastoor Raf David, Kamiel Baert (HVW), toenmalig burgemeester Herman Rollier, toenmalige schepen van openbare werken Windhey, winnaar Omloop Het Volk Tom Steels, Marcel Meuleman (HVW), Wereldkampioen zware motorten Theo Verschueren, Romain De Witte (HVW), Haeck, Martin Veillaird (HVW), Schepen Nicole Van Duyse, Florent Baert (HVW), Schepen Pros Van Gucht.
Zittend: Thijs Van Den Bossche, Filip Apers (HVW), voorzitter Willy Martens (HVW), Herman Haus (HVW).

Veel lof voor de bouwers van de grot: Emiel Schobijn, Mon Verschraege, Maurice De Witte, Prosper Janssens en Ronny De Witte. Elie Verschraege en Luc Cerpentier stonden in voor de technische hulp.

Raf David

Iedereen in Klein-Sinaai en omgeving kent Raf David. Hij was pastoor van 92 tot 99. In die paar jaren, zorgde hij voor een gezellige en gemoedelijke sfeer in Klein-Sinaai. Met feesten, recepties en breughelmaaltijden zoals weleer.

We ontmoeten Raf David aan de balie van Psychiatrisch Centrum Sint-Hiëronymus in Sint-Niklaas, waar hij nog altijd als aalmoezenier dienst doet. We vragen hem honderduit over zijn jeugdjaren en het verloop van zijn carriere. Kortom: de biografie van een dorpsfiguur.

 

 

 

 

 

© 2019 Tony De Wilde. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.